Boonk Van Leeuwen
Boonk Van Leeuwen Advocaten
Lichtenauerlaan 50
3062 ME Rotterdam
Boonk Van Leeuwen Advocaten
Postbus 29215
3001 GE Rotterdam
Neem contact op
Telefoon: +31 10 - 2811 811
Fax: +31 10 - 2133 111
Bedrijfsovername en arbeidsvoorwaarden
Deze column van mr. Y. Ooijkaas is op 9 december 2023 in De Scheepvaartkrant gepubliceerd.
Rederij Haringvliet bv is bezig het bedrijf Peeper bv op te kopen. Sjef Janssen, directeur van Haringvliet, overlegt met zijn advocaat mr Specialis hoe hij het met de arbeidsvoorwaarden moet aanpakken.
De arbeidsvoorwaarden van de twee bedrijven zijn namelijk verschillend en hij wil naar eenzelfde arbeidsvoorwaarden voor iedereen. Kan hij zomaar nieuwe arbeidsvoorwaarden opleggen?
Mr Specialis adviseert:
Bij de overname van een bedrijf gaat het juridisch gezien om een overgang van onderneming. Hierbij gaan alle werknemers van Peeper bv over naar Rederij Haringvliet bv, met alle rechten en plichten. Het aanpassen van de bestaande arbeidsvoorwaarden is juridisch gezien niet zo maar toegestaan, maar komt wel veel voor.
Het afstemmen van de verschillende arbeidsvoorwaarden is lastig. Werknemers zijn gehecht aan hun voorwaarden. Ook spelen persoonlijke factoren een rol: de een vindt een goede pensioenregeling belangrijk, de ander vooral een riante autovergoeding.
Bij een overname mogen werknemers ervan uitgaan dat de bestaande arbeidsvoorwaarden blijven voortbestaan. Om helder te zien wat de gevolgen zijn van een overname, is het handig om de overeenkomsten en de verschillen in de arbeidsvoorwaarden van Haringvliet bv. en Peeper bv te vergelijken. Het gelijktrekken van procedures is bij verschillen makkelijker dan het gelijk trekken van de inhoudelijke verschillen.
Als Haringvliet bv aan de werknemers van Peeper bv een nieuw contract aanbiedt, moet zij wel eerlijk zijn en het hele verhaal vertellen. Als bij een vergelijking tussen de arbeidsvoorwaarden van de één en van de ander, de arbeidsvoorwaarden van Haringvliet beter lijken te zijn, dan is dat fijn. Zorg er wel voor dat alle arbeidsvoorwaarden inzichtelijk zijn gemaakt (niet alleen de arbeidsvoorwaarden die gunstiger uitpakken).
Geef aan de werknemers van Peeper bv die niet meteen willen tekenen aan, dat zij vanwege de overgang van onderneming vanzelf in dienst komen bij Rederij Haringvliet op basis van hun oude arbeidsvoorwaarden bij Peeper bv. De werknemers gaan gewoon een-op-een mee over, inclusief de opgebouwde pensioenen en de nog op te bouwen pensioenrechten.
De werknemers van Peeper hoeven geen nieuwe overeenkomst te tekenen om in dienst te blijven bij Haringvliet. Maar als de werknemers willen vasthouden aan hun (oude) gunstiger voorwaarden, kunnen zij ook geen aanspraak maken op de voorwaarden van de nieuwe werkgever. In de rechtspraak is uitgemaakt dat bij overgang van onderneming de bestaande pensioenregeling ongewijzigd moet worden voortgezet.
Als Rederij Haringvliet na de overgang van de onderneming de arbeidsvoorwaarden wijzigt en werknemers daardoor weggaan, kan dit van invloed zijn op het recht van de werknemer op een transitievergoeding. Als werknemer kan men ervan uitgaan dat de arbeidsovereenkomst stopt door schuld van de werkgever als:
– de overnemende partij de werknemer geen gelijkwaardige functie kan aanbieden;
– door het wegvallen van deze (gelijkwaardige) functie een flinke verslechtering van de arbeidsvoorwaarden te verwachten is;
– om deze redenen de werknemer heeft verzocht om beëindiging van de arbeidsovereenkomst.
Dus ondanks dat de werknemer om beëindiging van de arbeidsovereenkomst vraagt, wordt in bovenstaande situatie deze beëindiging aan de werkgever toegerekend en heeft werknemer recht op de transitievergoeding.