Boonk Van Leeuwen
Boonk Van Leeuwen Advocaten
Lichtenauerlaan 50
3062 ME Rotterdam
Boonk Van Leeuwen Advocaten
Postbus 29215
3001 GE Rotterdam
Neem contact op
Telefoon: +31 10 - 2811 811
Fax: +31 10 - 2133 111
Een schip uit het buitenland
Deze column van mr. Y. Ooijkaas is op 11 augustus 2024 in De Scheepvaartkrant gepubliceerd.
Jochem Harst heeft zijn oog laten vallen op de ‘Silke’: een mooi schip dat in Duitsland te koop staat en ook te boek staat. Hij weet afspraken te maken met verkoper Fischer, die eigenaar is van de Silke. Op het schip rust een hypotheek van een Duitse bank.
Harst kan het schip kopen. Hij heeft wel een hypotheek nodig. De Nederlandse hypotheek-verstrekkende bank eist dat het schip in het Nederlandse kadaster te boek wordt gesteld. Dat wil Harst ook, maar hij vraagt zich wel af: hoe gaat dat verder?
Als iemand een schip koopt, is het belangrijk dat het schip ‘vrij en onbelast’ geleverd wordt. De term vrij en onbelast wil zeggen, dat er geen hypotheken of beslagen meer op het schip rusten. Als het schip wordt verkocht, terwijl er nog hypotheken of beslagen op liggen, dan wordt de nieuwe koper aansprakelijk voor betaling van die schulden en dat wil een koper meestal niet.
Op een schip dat verkocht wordt, rust vaak een hypotheek. De (Duitse) bank zal deze hypotheek alleen doorhalen als de schuld aan de bank is betaald. Probleem is dat de Nederlandse bank geen geld voor de aankoop verstrekt, als er niet direct een hypotheek als zekerheid op het schip wordt gevestigd. Wat nu?
De onmisbare schakel in dergelijke transacties is de notaris. De notaris in Nederland en diens collega in Duitsland zorgen ervoor dat deze overdracht goed kan worden uitgevoerd. Verkoper Fischer moet een rekening sturen aan Harst. Harst gaat deze rekening betalen door middel van de lening die hij bij zijn hypotheekverstrekker heeft afgesloten.
De Nederlandse hypotheekverstrekkende bank betaalt de lening aan de koper, zodat deze het schip kan kopen. De koopsom wordt op de rekening van de Nederlandse notaris gestort en deze stelt het schip met vermelding van de Nederlandse hypotheek voorlopig te boek in het kadaster. Daarna boekt de Nederlandse notaris het geld door naar de rekening van de Duitse notaris.
De Duitse notaris moet het schip dan doorhalen in het Duitse scheepsregister. Hij zal dat doen op voorwaarde dat de Duitse schuldeisers die een vordering hebben die uit het register blijkt, worden betaald. Deze schuldeisers geven vaak volmacht aan de notaris om tegen betaling hun vordering door te halen. Als het geld en alle (originele) papieren – zoals de originele meetbrief – bij de notaris aanwezig zijn, kunnen alle schulden worden betaald en kan de Duitse notaris het schip uitboeken uit het Duitse register.
Op het moment dat de bewijsstukken er zijn en dat het schip in het Duitse register is uitgeschreven, kan de Nederlandse notaris de voorlopige inschrijving in het Nederlandse kadaster definitief maken. Het schip is dan te boek gesteld in Nederland en de hypotheek van de hypotheekverstrekker is ingeschreven en blijkt dan ook uit het kadaster.
Let erop dat het administratieve proces van uitwisseling van stukken, inschrijving, uitschrijving, doorhaling etc. de nodige tijd in beslag kan nemen. Een goede voorbereiding van een transactie is essentieel. Zorg dat duidelijk is welke documenten er vereist zijn en zorg dat deze (origineel) voorhanden zijn.